• Decrease font size
 • Reset font size to default
 • Increase font size
Изгореници од сонце - Превенцијата е најважна

Изгореници од сонце - Превенцијата е најважна

Иако лицата со светол тен најбрзо горат на сонце, затоа што не се во состојба да произведат поголема количина на…

Стручни консултации за малигните заболувања

Стручни консултации за малигните заболувања

ИЗВЕСТУВАЊЕ: Закажување на телефонот на САМОСВЕСТ - 070 61.54.70

Др. Лилјана Ацева: Вистини и заблуди за меланомот

Др. Лилјана Ацева: Вистини и заблуди за меланомот

Дури и денес, кога многу повеќе се говори за…

Канцер (рак)

Канцер (рак)

Ракот може да се победи, ако навреме се открие!

Малигните заболувања се наоѓаат на второ место по честота на јавување по кардиоваскуларните болести. Нивната инциденца рапидно се зголемува и…

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.

Помогнете ја работата на нашиот портал - Апел за донација:

Ве повикуваме да со донација, во износ кој сами ќе го изберете, ја потпомогнете работата на порталот www.rak.mk. Донацијата може да ја направи било кое физичко и правно лице (од ваше лично име или пак од организацијата или компанијата во која сте вклучени). Редакцијата е составена од тим на ентузијасти, кои волонтерски го посветуваат своето време, знаење и енергија за да овозможат публикација на бројните информации...

Донирај...

Лековитите својства на ананасот

Во народната медицина со векови се познати лековитите својства на ананасот...

Мажите се почести жртви на меланомот

Меланомот е најмалиген вид на кожен карцином. Тој е и најчеста причина за смрт од кожен...

Изгореници од сонце - Превенцијата е најважна

Иако лицата со светол тен најбрзо горат на сонце, затоа што не се во состојба да произведат поголема...

Отстранувањето на лимфните жлезди во пазувата не е неопходно за сите пациентки со рак на дојка

Кај некои жени со ран стадиум на рак на дојка и позитивни лимфни јазли, сентинелната лимфонодална дисекција (SLND) нема да резултира со помало преживување во споредба со аксиларната дисекција на лимфните јазли (ALND). Ова го докажале авторите на голема клиничка студија од „American College of Surgeons Oncology Group“.

Повеќе...
 
Дали витаминот К навистина штити од рак?

Иако се потребни дополнителни анализи кои треба да потврдат дали навистина витаминот К2 го намалува ризикот за настанување на рак и смртноста од рак, група на германски научници утврдила дека постои врска помеѓу малигните заболувања и нивото на овој важен витамин во организмот.

Повеќе...
 
Општи принципи во лекувањето на канцерската болка

Болката е често присутен симптом кај пациентите со локално напреднат и метастатски карцином. Таа може да биде благо изразена, но во некој случаи и многу интензивна и видно да го нарушува квалитетот на животот на пациентот. Затоа, терапијата на канцерската болка завзема важно место во третманското водење на пациентите со малигни заболувања.

Повеќе...
 
Брисот од сомнителна раничка во устата би можел успешно да го открие ракот во рана фаза

Брисот од раничка на јазикот или образот би можел да го открие ракот на овие делови на устата и тоа исто толку ефикасно како и другите, значително поинвазивни дијагностички методи. Ова го покажало прелиминарното истражување на америкаснките научници.

Повеќе...
 
Невен – природен лек за многу заболувања

Невенот традиционално се користи во вид на маст за рани кои бавно зараснуваат, за посекотини, гребнатинки, изгореници, брадавици и за сите други состојби во кои е потребно да се регенерира кожата. Невенот има антисептично, антибактериско и антигабично дејство, па затоа се применува при инфекции на кожата. Често се применува кај различни кожни заболувања: екцем, акни, дерматози...

Повеќе...
 
Смирете ги нервозните црева

Синдромот на нервозни црева го карактеризираат: болка во стомакот, грчеви, надуеност, кркорење во цревата, но и запек, пролив или нивна комбинација.

Повеќе...
 
Како да се преживее мозочниот удар!

Научите ги знаците кои упатуваат на мозочен удар. Научите ги и спасете нечиј живот.

Мозочниот удар е трета причина за смртност во земјите на западна Европа. Мозочниот удар е рапиден губиток на мозочната функција поради пореметување на дотокот на крв во мозокот. Може да настане поради исхемија (недостаток на протокот на крв) предизвикана од блокада (тромбоза, артериска емболија), или поради крварење (истекување на крвта).

Повеќе...
 
Ако не сакате да трчате, тогаш пешачете - Пешачењето дава дури подобри резултати!

Ако не сакате да трчате, тогаш пешачете. Научниците тврдат дека пешачењето е активност која е подеднакво добра за здравјето како и трчањето.

Повеќе...
 
Нов ген одговорен за настанувањето на меланомот

Британските научници откриле нов ген кој игра решавачка улога во развојот на најсмртоносната форма на рак на кожа, меланом. Онколозите од британскиот „Sanger Institute“ направиле значаен чекор напред во истражувањето на досега непознатите карактеристики на човечкиот геном.

Повеќе...
 
 • Разлика меѓу козјото и кравјото млеко
  Козјото млеко се разликува од кравјото по бојата, вкусот и мирисот. Козјото млеко содржи помалку натриум, а повеќе калиум и хлориди. Содржи помалку железо, фолати и витамин Д, па доенчињата кои се на исхрана само со козјо млеко можат да заболат од еден вид на анемија, т.н....

  Повеќе...
 • Чај како превенција на ракот на ендометриумот?
  Истражувањето кое е спроведено во Кина сугерира дека редовното пиење на чај богат со антиоксиданси може да го намали ризикот за развој на рак на ендометриум.

  Повеќе...
 • Бисфенол А штетно делува на дигестивниот тракт
  Научниците веќе долго време се загрижени поради можните последици од бисфенолот А (BPA) врз здравјето на луѓето, а таа хемикалија секојдневно се користи во бројните пластични амбалажи на разни прехрамбени производи и напитоци. Исто така, хемикалијата BPA се користи и во...

  Повеќе...