• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Новости од областа на канцерот
Како бактериите се борат против антибиотиците?

Група истражувачи од повеќе француски здравствени институции успеала да ја открие новата „стратегија“ која бактериите ја користат за да останат отпорни на антибиотиците.

Истражувачите заклучиле дека бактериите, благодарение на својата голема способност на прилагодување, постепено „учат“ како да им се спротивстават на антибиотиците, правејќи ја антибиотската терапијата неефикасна.

Грам позитивните бактерии успеваат да ги искористат масните кислеини од човечката крв за да ја формираат својата мембрана за одбрана, се наведува во соопштението на францускиот Институт за здравје и медицински истражувања – Инсерм.

Истражувачите од Универзитетот „Декарт“, од Институтот за агрономски истражувања, од Институтот „Пастер“ и од францускиот центар за научни истражувања покажале дека бактериите, користејќи ја оваа „стратегија“, можат да го избегнат делувањето на антибиотикот, кој треба да ги спречи да произведуваат сопствени масни киселини. Тие користејќи ги човековите масни киселини успеваат да се одржат во живот и да им се спротивстават на антибиотиците.

 

Најчитани наслови