• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Видови на тумори
Што е мочен меур? Печати

Мочниот меур е шуплив, растеглив (еластичен) орган кој е дел од уринарниот систем кај човекот. Сместен е во долниот дел на абдоменот, над простатата, а пред задното црево. Функцијата на мочниот меур е да ја собира и складира мочта, која се екскретира од бубрезите. Ескретираната мочка од бубрезите минувајќи низ горните мочни канали (уретери) влегува во мочниот меур. Мочта од мочниот меур се исфрла надвор минувајќи низ надворешниот мочен канал при актот на мочањето.