• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Грејпфрутот го намалува дејството на лековите

Ензимите кои ги содржи грејпфрутот ја блокираат способноста на организмот да ги разгради некои лекови. Тоа значи дека концентацијата на лековите во организмот може да стане преголема и да предизвика некои несакани ефекти.

Само една чаша сок или еден грејпфрут можат да предизвикаат вакви проблеми. Дејството на грејпфрутот понекогаш трае и 3 – 4 дена, па затоа не треба да се јаде во тек на терапија со одредени лекови.

Доколку боледувате од некоја хронична болест, консултирајте се со вашиот лекар за тоа дали постои негативна интерација помеѓу терапијата која ја земате и овој вид на овошје.

 

Прочитајте и: