• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Сливите во борба со слободните радикали

Сливите (суви или свежи) се богат природен извор на калиум, хранливи влакна, витамини К и Ц, а во трагови може да се најдат и магнезиумот и железото.

Во било кој облик сливата е богата со единствени фитонутриенти, неохлорогенски и хлорогенски киселини. Овие супстанции се класифицираат како феноли, а нивната улога на антиоксиданти во борбата против слободините радикали е потврдена во повеќе научни истражувања.

Од исклучително значење е способноста на свежите и сувите сливи да овозможат подобро искористување на железото во организмот, која се должи на витаминот Ц кој го има во сливите во големи количини.

Доколку водите сметка за изгледот и здравјето на своето тело треба да знаете дека сувите сливи ги уништуваат слободните радикали во крвта, а колку помалку слободни радикали, толку повеќе здравје.

 

Прочитајте и: