• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Алтернативи методи кај канцерот
Камилицата делува благотворно на целиот организам Печати

Камилицата делува благотворно на целиот организам. Во медицината се користи за надворешна и внатрешна употреба кај децата и возрасните во форма на тинктури, масла, чај, прашок и облоги.

Поради своите својства, камилицата се користи и во козметичката индустрија. Содржи каротин, 11 флавониди, органски киселини, витамин Ц, витамини од групата Б, кумарин, етерични масла.

Камилицата се користи на многу начини, па дури и обичниот чај делува лековито.

Камилицата е докажано дека го зголемува бројот на белите крвни зрнца во крвта, го олеснува варењето на храната, ја ублажува надуеноста на стомакот и ја нормализира столицата. Камилицата го ублажува стресот и нервозата.

Дневното консумирање на чај од камилица во комбинација со здрава исхрана, може да помогне во спречување на компликациите предизвикани од дијабет, утврдиле истражувачите од Јапонија и Велика Британија.

Сознанијата се базираат на експерименти во кои екстракти од камилица им биле давани на стаорци заболени од дијабет во период од 21 ден. Стаорците кои добивале додаток од камилица покажале значително намалување на нивото на гликоза во крвта. Екстрактот, исто така, се покажал како ефикасен во инхибирање на некои ензими поврзани со развој на компликации од дијабет. Некои од компликациите од дијабетот, се и губењето на видот и оштетувања на нервите и бубрезите.

 

Најчитани текстови