• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
4 причини зошто зелениот чај е подобар од водата

Докажано е дека зелениот чај содржи корисни полифеноли, кои се многу јаки антиоксиданси и кои помагаат во борбата против ракот, но и при диети, кај луѓето кои имаат проблем со спор метаболизам. Сепак, нутриционистите сметат дека не е лошо да се потсетат луѓето зошто зелениот чај е здрав избор.

Во летните месеци, зелениот чај може да се пие оладен со сок од лимон.

Не заборавајте, зелениот чај:

Го штити организмот од рак

Лицата кои редовно консумират зелен чај имаат 12% помал ризик да заболат од рак на дојка, покажала кинеската студија која била спроведена на 6.928 жени.

Помага при губиток на килограми

Докажано е да при диети, луѓето побрзо губат килограми доколку наместо вода пијат зелен чај. Лицата кои пиеле зелен чај изгубиле повеќе од 7% масни наслаги отколку луѓето кои пиеле други напитоци, со ист број на калории.

Го намалува ризикот од мозочен удар

Врз основа на 9 научни истражувања било докажано благотворното дејство на зелениот и црниот чај во превенцијата на мозочниот удар. Лицата кои пијат 2 до 3 шољи чај дневно имаат 21 % помал ризик да доживеат мозочен удар.

Ги чува непцата

Во студијата, во која учествувале 940 мажи, било докажано дека оние мажи кои пиеле зелен чај имале појаки и поздрави забни непца.

 

Прочитајте и: