• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Зошто треба да се прекине со пушење? Печати

Пушењето е штетна навика. Да се откаже пушењето не е лесно, но сепак е можно. За се откаже пушењето потребна е голема волја и истрајност.

Луѓето кои се откажуваат од пушење живеат подолго од оние кои продолжуваат да пушат. Пушачите кои се откажале го намалуваат ризикот за предвремена смрт. Аргументот дека е премногу доцна да се откаже пушењето, бидејќи штетата е веќе направена е неточен.

Денес, во многу развиени земји на пушењето се гледа како на антисоцијало однесување, кое е ретроградно и казниво на јавни места. Во многу земји постои закон кој забранува пушење на јавни места.

 

Прочитајте и: