• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Зеленото овошје и зеленчук - го чува видот

Сигурно знаете дека морковот е извонредна храна за очите. Но и зеленото овошје и зеленчук го има истиот делотворен ефект, покажало најновото истражување кое го спровеле научниците од САД.

Зеленото лиснато овошје и зеленчук може да ги спречи болестите на окото, кои се поврзани со старењето, покажала студијата објавена во научниот часопис „Journal of Food Science“.

Овие намирници содржат каротиноиди, како што се лутеинот и зеаксантинот, кои играат важна улога во заштита на ретината на окото, рекол Dr. Billy R. Hammond, автор на студијата и професор по екпериментална психологија.

Лутеинот и зеаксантинот се важни во исхраната, бидејќи можат да го поправат видот по биолошки и природен пат. Но, иако во природата се наоѓаат околу 600 каротиноиди, само дел од нив луѓето можат успешно да ги апсорбираат преку храната.

Иако, морковот е најпознат зеленчук, кој изобилува со каротиноиди, и другото овошје и зеленчук содржи каротиноиди во големи количини.

Затоа, за здрава доза на лутеин и зеаксантин, јадете многу кељ, прокељ, спанаќ, блитва, зелена салата и друг зелен лиснат зеленчук.

 

Прочитајте и: