• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Четири есенцијални нутритивни состојки за одлично размислување Печати

Автор: Др. Дарко Стојановски

Омега-3 есенцијални масни киселини, Витамин Б – комплекс, Витамнин Е, Гинко билоба...

  1. Омега-3 есенцијални масни киселини - внатрешноста на мозокот и надворешните мембрани на невроните се изградени од Омега-3 масни киселини. Хранејќи го вашиот мозок со Омега-3 масни киселини од храната што ја конзумирате или од суплементи помага да се одржи нивната структура и интегритет.
  2. Витамин Б–комплекс - истражувачите откриле дека одржувањето на нивото на хомоцистеин во здрави размери не само што му помага на кардиоваскуларниот систем, туку и во голема мера влијае и на мозочното здравје. Нема подобра комбинација од Б6 , Б12 и Фолна киселина за постигнување на сето тоа.
  3. Витамнин Е – со оглед на тоа дека поголемиот дел од мозокот е изграден од масна материја, овој антиоксиданс растворлив во вода прави чуда во поглед на заштита на мозокот.
  4. Гинко билоба – високо ефективен во промовирањето на мозочната циркулација, што од своја страна ја подобрува меморијата.