• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Морските плодови - ефикасни намирници во превенцијата на грипот Печати

Истражувањата покажуваат дека морските плодови се најблагодарни намирници во превенцијата на грипот. Тие го намалуваат ризикот од настанување на грипот за скоро 50%, и тоа благодарение на јаките антиоксиданси, минералите цинк и селен.

Цинкот го поттикнува стварањето на белите крвни зрнца во коскената срцевина и, истовремено, го поттикнува созревањето на Т – лимфоцитите, кои му се неопходни на организмот за да се одбрани од микроорганизмите.

Селенот во поголеми количества се наоѓа во раковите и школките, а тоа е елемент кој им помага на белите крвни зрнца да произведуваат цитокин – протеин кој помага при исфрлањето на вирусот на грип од телото. Лососот, скушата и харингата се богати со омега 3 масни киселини кои го намалуваат воспалението и ги штитат белите дробови од настинки и респираторни инфекции.