• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Препеченото месо двојно го зголемува ризикот за развој на рак Печати

Интензивната топлина го поттикнува стварањето на канцерогени состојки.

Научниците предупредувааат дека препеченото месо двојно го зголемува ризикот од карцином.

Предупредувањето се појавило по откритието дека темните и препечените делови на месото двојно го зголемуваат ризикот од тумори на дебелото црево.

Особено е штетно пржењето и печењето, бидејќи интензивната топлина го претвара шеќерот и аминокиселините во канцерогени соединенија.

Канцерогените односно мутагените супстанци од храната се создаваат при високи температури, особено при пржење или печење на храната.