• Decrease font size
 • Reset font size to default
 • Increase font size
Алтернативи методи кај канцерот
Јога вежби за опуштање на грбот Печати

Следниве две јога-вежби за кратко време, поради самата поставеност на телото, ја штедат енергијата, ја опуштаат мускулатурата, и ви ги враќаат чувството на одмореност и исполнетост со нова сила и елан.

Положба на риба (мацјасан)

 • легнете на грб
 • свијте ги колената, ако чуствувате затегање помогнете си со перниче
 • истегнете ги рацете над главата и со дланките фатете ги лактите или подлактиците
 • главата лежи на подот
 • затворете ги очите и кажете му на телото да се опушти
 • останете во положбата колку што ви е пријатно

Положба на фетусот (дармикасан)

 • седнете врз петите, со грбот исправен
 • потоа раздалечете ги колената доволно широко за да си направите простор удобно да се смести стомакот помеѓу натколениците
 • дланките поставете ги на подот и полека спуштете го целиот горен дел од телото кон долу
 • во крајната положба можеби ќе имате потреба карлицата да ја подигнете малку кон горе
 • ако главата не ви допира на подот или чуствувате нелагодност во таа положба можете да ја подигнете поставувајќи ја на дланките или врз тупаниците
 • во крајната положба опуштете го целото тело и ќе почуствувате како положбата станува пријатна
 • највпечатливо е чувството на опуштањето на притисокот во зоната на половината која го носи главниот товар на стомакот
 • се опуштаат мускулите на грбот, рамената и стомакот

Во овие две положби телото е неактивно, немаме потреба од голем прилив на кислород, и затоа дишењето полека се смирува, станува сосема бавно. Со тоа опуштеноста и смиреноста од физичко преоѓа на ментално ниво.

Преземено од Рингераја.