• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Смоква - природен лек против желудечни тегоби и запек

Нерастворливите растителни влакна од смоквата поволно делуваат на здравјето на дебелото црево. Тие го регулираат варењето на храната и овозможуваат нормално празнење на цревата. Затоа смоквите особено им се препорачуваат на лицата со хроничен запек и хронични заболувања на дебелото црево.

Смоква е природен лек и за желудечните тегоби. Таа е многу лековита во комбинација со маслиновото масло кај желудечните тегоби, а се приготвува на следниов начин:

Во стаклена тегла се потопуваат 40 суви смокви во еден литар маслиново масло Така треба да одстојат 40 дена. Се зема секој ден по една смоква пред јадење, значи на празен желудник.

Ако некој неможе на овој начин да ги консумира смоквите, ист ефект се постигнува и ако се испие една лажица маслиново масло и потоа да се изеде една сува смоква. Ова е проверен рецепт и сигурно ги ублажува тегобите, па дури и потполно ги отстранува.

 

Прочитајте и: