• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Новости од областа на канцерот
Дебелите жени имаат поголем ризик за рак на дојка

Дебелите жени имаат 50% поголеми шанси да заболат од рак на дојка во споредба со жените кои немаат проблем со тежината. Ова го докажала најновата клиничка студија.

Студијата покажала дека дебелите жени имаат поголем ризик за појава на рак на дојка, дека тие обично се дијагностицираат во понапреднати стадиуми на болеста и дека кај нив е помалку ефикасна применетата терапија.

Клиничката студија, која опфатила скоро 3000 жени, покажала дека ракот на дојката е почест кај дебелите жени и тие имаат понизок процент на позитивни терапии и имаат поголема шанса за повторување на болеста по завршувањето на терапијата.

Студијата на швајцарските научници го покажала следново: 16 од 100 дебели пациентки умреле од оваа болест, во споредба со 13 од 100 жени со нормална телесна тежина. Друга студија покажала и дека дебелите жени имаат 80% поголеми шанси да ракот на дојката се дијагностицира во понапредната фаза, во споредба со жените со нормална телесна тежина.

 

Најчитани наслови