• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Редовна физичка активност во превенција на ракот Печати

Лекарите препорачуваат, како превенција на ракот, еден час одење дневно заедно со некоја физичка активност како трчање, пливање и друго.

Многу клинички студии потврдиле дека редовната физичка активност влијае на намалувањето на ризикот за настанување на многу видови на карциноми.

Јапонското истражување, кое опфатило 30 000 жени и кое траело 12 години докажало дека 1 час шетање дневно и лесна физичка вежба најмалку 1 час дневно може да го намали ризикот од рак на дојка дури за 55%.

Секојдневните физички активности, како што се трчање, пливање или еден час вежбање, можат да го намалат ризикот и за рак на дебело црево. Дури и средувањето на домот може да помогне, покажало истражувањето во кое учествувале повеќе од 413 000 испитаници во десет европски земји.

Редовната физичка активност го јакне организмот и ја зголемува неговата отпорност према многу заболувања. Исто така, физичката активност влијае и на расположението и менталното здравје на човекот.

 

Прочитајте и: