• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Разлика меѓу козјото и кравјото млеко

Козјото млеко се разликува од кравјото по бојата, вкусот и мирисот. Козјото млеко содржи помалку натриум, а повеќе калиум и хлориди. Содржи помалку железо, фолати и витамин Д, па доенчињата кои се на исхрана само со козјо млеко можат да заболат од еден вид на анемија, т.н. мегалобластна анемија, која се јавува како последица на недостаток на фолати и витамин Б12. Поради опасноста од бруцелоза, козјото млеко треба да се свари веднаш после молзењето.

Повеќе...
 
Prof. Lena Hulthén: Младите мажи конзумираат алармантна количина на сол

Пресолената храна може да предизвика кардиоваскуларни проблеми и мозочен удар.

Повеќе...
 
Кељ – ефтина „суперхрана“

Во поново време научниците и лекарите, со современа технологија, утврдиле дека многу секојдневни и релативно ефтини намирници можат да ги заменат скапите таблети и превентивно да делуваат против многу сериозни заболувања. Тие намирници се наречени уште и „суперхрана“.

Повеќе...
 
Рибата и јатчестите плодови штитат од рак на панкреасот!

Резултатите од најновото истражување покажале дека исхраната богата со риба, јатчести плодови и зеленчук може да го намали ризикот од рак на панкреасот.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Прочитајте и: