• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Живеј здраво, храни се правилно!
Грозјето ги раствора кристалите на мочната киселина и ги намалува симптомите на гихтот

Кога крвта и урината ќе станат благо алкални, киселинските отпадоци полесено се елиминираат, што резултира со намалување на нападите на ревматоидниот артрит и болните симптоми на гихтот. Кристалите на мочната киселина, формирани како резултат на намалената работа на бубрезите, се раствараат во алкалната (базната) урина, и се отстрануват од крвта. Со што се спречува нивното таложење во зглобовите на болниот.

Повеќе...
 
Како делува фолната киселина?

Фолната киселина е неопходна за синтеза на ДНК, значи за изградба на сите нови клетки, па според тоа, и на клетките на плодот (фетусот). Ако во овој период нема доволно фолна киселина, може да дојде до појава на дефекти на плодот. Токму поради тоа, во раниот период на бременоста неопходно е редовно снабдување на организмот со доволни количини на фолна киселина.

Повеќе...
 
Рибиното масло помага бројни функции на организмот и го зајакнува имунитетот

Сигурно се сеќавате дека кога бевме деца, нашите мајки на даваа лажица рибино масло, кое навистина не беше вкусно, дури и за некои и одвратно. Подоцна рибиното масло се даваше во капсули, па така не го чуствувавме тој непријатен и тежок мирис и вкус на рибиното масло. Рибиното масло обично го пиевме во зимскиот период заради јакнење на нашиот имунитет. Тоа беше релативно пред многу години, кога храната уште не беше сама по себе толку неквалитетна за да мораме да земаме суплементи, но ова рибино масло редовно беше на детското мени со ручекот. Не е ни чудно што се нарекува најстар суплемент во исхраната во светот.

Повеќе...
 
Помалку сол за поздрав живот

Солта е минерал која ја употребуваме за да го подобриме вкусот на јадењата и за конзервирање на намирниците. Солта содржи натриум и хлор во сооднос 40:60. Натриумот е потребен за одржување на крвниот притисок, за создавање и пренесување на електричните импулси во нервите и мускулите, како и за апсорпцијата на хранливите материи во тенкото црево.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>

Прочитајте и: