• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
САМОСВЕСТ- ОКТОМВРИ интерактивни информативни едукативни предавања Печати

САМОСВЕСТ во октомври продолжува со своите интерактивни информативно - едукативни предавања од областа на медицината и здравиот живот.

Интересот за досега одржаните интерактивни предавања беше голем, па затоа одлучивме, по паузата во летниот период, повторно да започнеме со нашите предавања. Се надеваме дека ќе имаме голем интерес за предавањата како и досега, бидејќи тие се на актуелни теми и наменети за сите заинтересирани граѓани.

Целта на предавањата е подобра информираност на сите заинтересирани граѓани во две тематски категории:

  1. Теми поврзани со одредени заболувања и состојби, како и начините за нивна превенција, рана дијагностика и лекување.
  2. Теми поврзани со здравата исхрана и здравите животни навики, кои се клучни за зачувувањето и подобрувањето на здравјето, но и за превенцијата на болестите.
  3. Интерактивните предавања ќе се одржуваат во просториите на „САМОСВЕСТ“ во населбата Тафталиџе на ул.Хелсинки бр 22. (спроти ТЦ Лептокарија). Контакт телефон е телефонот на САМОСВЕСТ 078 23 77 99.
Повеќе...
 
Градба и функција (ресорпција и дигестија) на дебелото црево! Печати

Дебелото црево (intestinum crassum) е дел од системот за варење. Тоа се надоврзува на тенкото црево и е со должина од 1.5 метри. За разлика од тенките црева, дебелото црево е со поголем дијаметар. На него се разликуваат 4 дела:

Повеќе...
 
Што се бубрезите и кои се нивните основни функции? Печати

Бубрезите се парни органи кои претставуваат централен дел на уринарниот систем. Сместени се во ретроперитонеалниот простор на задниот зид на абдоменот и се наoѓаат од двете страни на рбетниот столб (во висина на 12 граден и 1 и 2 от слабински прешлен). Десниот бубрег е поставен пониско од левиот, заради неговото потиснување од црниот дроб.

Повеќе...
 
Што е стрес? Како се дефинира стресот? Печати

Современиот начин на живот никого не го поштедува од стресот. Современиот живот е полн со нервози, рокови, фрустрации и барања. За многу луѓе, стресот е толку вообичаен што станува и нивен начин на живеење.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>