• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Што е палијативна аналгетска радиотерапија, кога и како се спроведува? Печати

Палијативната зрачна терапија се покажала како мошне ефикасна во третман на болката предизвикана од коскени метастази кај пациентите со карцином. Одговор се постигнува кај приближно 70-80% од болните.

Повеќе...
 
Внимавајте со употребата на нестероидните аналгетици! Дознајте кои се најчести несакани ефекти! Печати

Нестероидните антиинфламаторни лекови се користат во третман на лесна до умерена болка.

Повеќе...
 
Како се пренесува болката до мозокот Печати

Кога рецепторите за болка ќе бидат надразнети од механички, хемиски или топлотни стимулуси тие ја спроведуваат информацијата до рбетниот мозок, до сензорните неврони. Преку рбетниот мозок овие сигнали се isраќаат до таламусот, во кој се случува перцепцијата на болка. Преку таламусот, болката се праќа до кората на мозокот, со што човекот станува комплетно свесен за болката.

Повеќе...
 
Невропатска болка предивикана од карцином Печати

Невропатската болка е предизвикана од оштетување на нервниот систем, било како резултат на туморската компресија на нервите или рбетниот мозок, или поради инфилтација на нервите или рбетниот мозок од страна на туморот. Исто така, невропатската болка може да се јави како последица на хемиското оштетување на нервниот систем, кое може да биде последица од третманот на карциномот (хемотерапија, радиотерапија, хирургија).

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>