• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација

Препораки за новиот грип (H1N1 вирус)

Вирусот на грипот А (H1N1), кој неодамна се појави во светот, е нов подтип на вирусот на грипот, кој може да предизвика инфекција кај луѓето, а према извештаите на Светската здравствена организација...

Болести на простатата

Наша книга: Болести на простатата - Рак на простата

За болестите на простатата кај нас многу малку се знае. Единствен начин да се бориме против нив и да ги победиме е подобрата информираност за нив, за причините за нивното јавување...

Посетете ја нашата виртуелна ординација:

  • Прашај
  • Информирај се
  • Дознај
  • Примени
  • Живеј здраво
  • Дијагноза
  • Контрола
  • Совети и препораки
Инконтиненцијата (неволно и неконтролирано мочање) кај пациенти со рак на простата

Инконтиненцијата е неспособост за контрола на мочањето. Тоа е неволно испуштање или водење на мочта.

Инконтиненцијата може да даде емоционални проблеми кај пациентите. Таа влијае врз карактерот на мажот, како и врз квалитетот на живот и социјалното битисување - изолирање, ограничени активности, намалена професионална продуктивност, недоразбирање со околината, депресија и потреба од зголемена лична хигиена.

Повеќе...
 
Зајакнете ги мускулите на карлицата и решете го проблемот со инконтиненцијата

Према статистиките, секоја петта жена по 40-тата година од животот пати од инконтиненцијата т.е. слабост на мочниот меур. Инконтиненција е неспособност да се во целост контролира задржувањето на мочката при кашлање, кивање, трчање, дигање на тешки предмети, брза промена на положбата на телото (на пример: при брзо станување) или при други физички активности.

Најчеста причина за овој проблем е ослабеното карлично дно, кое се јавува поради вродена слабост на сврзното ткиво, поради бременост и раѓање, менопауза, прекумерна телесна тежина, или поради чести повторувани воспаленија на мочниот меур.

Повеќе...
 
Сочувајте ги вашите бели дробови

Нашите бели дробови се, покрај кожата, единствен орган кој е директно изложен на штетното влијание на надворешната средина. За да ги сочуваме нашите бели дробови треба да дишеме низ нос, да се пазиме од инфекции и секако, да дишеме чист воздух.

Воздухот е смеса од гасови. Тој се сосотои од приближно 80% азот, 20% кислорот и многу мали количини на други гасови: јаглероден диоксид, водород, озон, водена пареа и честитички на нечистотија. Проблемите настануваат кога овој однос ќе се поремети.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 91 92 93 94 95 Следно > Крај >>