• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Ординација
Што е интравезикална хемотерапија? Печати

Интравезикална хемотерапија значи внесување на цитостатик директно во мочниот меур. Интравезикалната хемотерапија најчесто се користи кај површни тумори (Т0, Т1, Тis), ограничени на мукозата и субмукозата на мочниот меур. Таа најчесто е профилактична, адјувантна хемотерапија и се спроведува по реализираната трансуретрална ресекција на туморот (ТУРТ). Со трансуретралната ресекција се отстранува туморот, но за жал 60% од пациентите ќе имаат рецидив на болеста во рок од 2 години.

Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 141 142 143 144 145 146 147 Следно > Крај >>