Ѓумбирот не ослободува од отровите
Коренот од ѓумбирот содржи етерични масла и лути состојки (гингерол), кои го смируваат нервниот систем, го поттикнуваат лачењето на плунка, желудечните сокови и жолчката. Со тоа мастите побрзо согоруваат. Оваа состојка ја поттикнуваат и работата на цревата и исфрлањето на штетните состојки од организмот. Ренданиот корен се додава во сосови, салати, ориз и месо.
Кога станува збор за лековитите својства на ѓумбирот, одамна е познато дека тој е одлично природно средство за смирување на сомачната нервоза. Исто така, консумирањето на ѓумбирот може да ги смири незгодните мачнини кои ги имаат патниците на бродовите за време на крстарење.
Во исхраната се користи корен од ѓумбир кој во 100 грама има енергетска вредност од 80 kcal, од кои: протеини 1,82 g. масти 0,75 g. и 18 g. јагленохидрати.
Ѓумбирот од минерали содржи калиум, бакар, магнезиум и манган. Од витамини содржи нешто витамин Ц, витамини од групата Б, како витамин Б 6, и во мали количини пантотенска кислеина и ниацин.
Ѓумбирот се користи како храна и лек веќе илјадници години, а едно американско истражување неодамна докажа дека ѓумбирот ги намалува негативните последици од хемотерапијата, кои ги имаат пациентите со рак.
Истражувањето, извршено на 644 пациенти, покажало дека пациентите кои дневно земале од пола до 1 грам сушен ѓумбир или таблета со ѓумбиров прав, чувствувале и до 40% помала мачнина и вртоглавица, кои ги предизвикува хемотерапијата.
Се уште со сигурност не се знае како ѓумбирот дејствува против мачнина, но американските експерти потсетуваат дека некои претходни истражувања покажале дека ѓумбирот во цревата дејствува како јак антивоспалителен агенс.