Повеќе од 40 научни студии потврдиле дека сојата ја подобрува функцијата на простатата.
Сојата е богата со изофлаворини, растителни хормони, кои се јаки антиоксиданси. Исто така, протеинот од сојата ги инхибира (кочи) ензимите кои го стимулираат зголемувањето на клетките на простатата.
Ракот на простатата ретко се јавува кај Азијатите, а причина за така ниската стапка на ова малигно заболување кај оваа популација се препишува на големата консумација на соја.
Сепак потребни се дополнителни испитувања кои ќе докажат дека сојата со сигурност го намалува ризикот за настанување на карциномот на простата.
До сега само една голема научна студија го потврдила заштитниот ефект на сојата во настанување на ракот на простата.
Сепак, многу нутриционисти сметаат дека сојата има антиканцерогено дејство.